Místo skladování

Pro odložení zpracování ovoce a zeleniny na pozdější dobu, je účelné prodloužit jejich konzumní vlastnosti v určitých podmínkách. Co postačí pro jejich uchování? Místnost spíše prostornější a čistá. Měla by být chladná, kde nemrzne, měla by být dobře větratelná, s oknem jehož orientace je nejlepší na sever. Ovoce i zelenina by měly být na policích, nejlépe v plastových čistých přepravkách, které vždy na jaře důkladně vymyjeme. Police by měly mít od stěn odstup, aby zde bylo proudění vzduchu. Je jasné, že místnosti, které jsou vlhké, mají zatuchlé kouty s plísní, nejsou vhodné pro uskladňování ovoce a zeleniny. Ale naopak, do suchých místností, bychom měli umístit plochou nádobu s vodou.
košík se švestkama

Je nutná desinfekce skladovacích prostor?

Ano, a nejvhodnějším prostředkem je tradičně osvědčené vápno, kterým místnost vymalujeme. K bílení zdí je možné do něj přidat modrou skalici nebo chlorové vápno. Po bílení zdí se místnost pořádně vyvětrá. Stejná pozornost se musí věnovat skladovacím regálům pro odkládání ovoce, které by konstrukčně měly být řešeny tak, aby jejich rozebráním nám usnadnily jejich ošetření. K tomu abychom odstranili hnilobné mikroorganismy, které se tam objevily za období, kdy se nic nečistilo, je nutná důkladnější příprava. I když v nabídce moderní chemie je zastoupena řada účinných prostředků, které mají fungicidními vlastnostmi, které ničí mikroorganismy a spory hub, můžeme použít klasické způsoby, umýt police vodou s několika procenty modré skalice a poté důkladně vysušit.
sklizeň ovoce

Jak umístit ovoce a zeleninu?

 
Jablka a hrušky dáme do vyčištěných plastových přepravek a kvůli snadné kontrole a vytřídění je ukládáme v jedné, nejvýše třech vrstvách. A podle zkušeností, jablka uložíme stopkou dolů, hrušky stopkou nahoru.
 jablka v přepravkách

Jak například správně sklízet ovoce?

Aby byla zajištěna trvanlivost ovoce, je nutná již pečlivá sklizeň. Ovoce se pro skladování sklízejí tak, aby se nepomačkaly, se stopkou. Rozpraskané ovoce s trhlinami je nutné ihned zužitkovat, ideální je na mošt nebo na kvas. Ovoce se nesmí omačkat při sběru ani v košíku, nemá se přesypávat natvrdo, ale opatrně rukama přemisťovat. Načesané ovoce nemá být dlouho na slunci a nemá se sklízet mokré, ale ani rozpálené od slunce. Co nejdříve bychom ho měli přemístit do skladovacích podmínek. To je samozřejmě rozdílem při skladování zeleniny, například brambor, které se právě musí pořádně před uložením usušit na slunci. A navíc, brambory se mají skladovat v oddělené místnosti než je ovoce.